marți, 22 noiembrie 2011

Progres

 
       Sunt sigur ca toti avem visuri, idealuri, aspiratii, obiective de atins. Este foarte bine pentru in ca in acest fel progresam si noi ca indivizi dar si noi ca specie. Dar ce facem pentru a le atinge ? Pentru asta trebuie sa avem un plan care sa ne ajute sa ajungem unde ne-am propus.
      Motorul care face un plan sa functioneze este actiunea.  Ai putea macar visa sa ai un abdomen plat si eventual musculos fara a face niciodata sport? Nu se poate, asa ca pentru asta trebuie sa te duci la sala, sa tragi de fiare, sa depui efort deci sa faci o actiune. Asta este motorul.
      Combustibilul care face acest motor sa functioneze este motivarea . Ea te ajuta sa iti doresti sa te duci la sala, nu te lasa sa abandonezi dupa primele sedinte sau la prima febra musculara, iti aduce aminte de ce vrei sa duci la sala si sa ajungi sa ai acel abdomen plat pe care-l visai.
      Am auzit de multe persoane spunand : « Vreau sa apara cineva care sa ma motiveze! » Perfect ! Si daca nu o sa apara nimeni ? Una din cele mai bune, uneori dure, lectii ale maturitatii este, pentru fiecare dintre noi, momentul in care am inteles ca totul depinde de noi si ca un lucru se face sau nu in functie de fiecare persoana. De aceea este important sa cauti motivarea in interiorul tau, sa te automotivezi.
     Un prim pas este sa gasesti ce anume te motiveaza.
     Acesta este unul din cele mai grele lucruri  pe care le poti face, sa descoperi care sunt lucrurile la care reactionezi, care te motiveaza. Iar pentru aceasta este nevoie de pasiune! Pasiunea este cea care te va ajuta sa faci ceea ce iti doresti sau sa ajungi unde iti doresti.
     Motivatia se imparte in trei categorii distincte :
- dorinta de realizari si recompense;
- dorinta de a afiliere sau apartenenta la un anumit grup sau organizatie;
- dorinta de putere si recunoastere.
    Analizeaza-te si vezi la care din ele te incarezi, poate, te regasesti in doua sau in toate categoriile. Este important sa o iei in considerare doar pe aceea in care te regasesti cel mai mult. Pentru ca astfel faci primul pas spre a te automotiva.
  

Canalizeaza-ti

energia!


  Odata ce ai descoperit ce te motiveaza, incearca sa nu te pierzi in detalii lipsite de importanta sau sa incepi sa iti canalizezi energia in mai multe directii: daca iti doresti sa devii cel mai bun vanzator si, in acelasi timp, sa inveti limba chineza, va trebui sa le iei pe rand si sa iti stabilesti prioritati!

  Incepe cu ceva mic!
 

Poti incepe cu cel mai mic pas posibil in directia pe care ti-o doresti! Acel mic pas -ai putea spune ca nu e destul sa il faci si ca mai bine astepti sa poti face unul mai mare (gresit!)- acest pas va crea exact starea de spirit potrivita pentru a te motiva in continuare. Vei simti ca ai inceput ! Iar asta este cel mai important sa simti ca incepi si ca ai primele rezultate. De exemplu esti la inceput in meseria de vanzator/are, la o prima intalnire cu un client propune-ti ca scop al intalnirii sa obtii o a doua intalnire.

     Pasi mici!

    E foarte important sa incepi cat mai lent, pentru a nu te suprasolicita si pentru a nu te inhiba. Daca pentru acea prima intalnire ti-ai propus sa obtii contractul si nu-l vei obtine, ce se va intampla? Te vei demotiva. Asa ca pentru inceput mai bine iti propui sa obtii ceva mai usor: este mai usor ca un client sa doreasca sa se mai intalneasca inca o data cu tine decat sa cumpere de la prima intalnire. Gandeste-te tot timpul ca e foarte bine ca ai inceput si ca vei ajunge, cu pasi siguri, unde ti-ai propus! De tine depinde! Nicio alta persoana nu va putea sa te motiveze asa cum faci tu pentru ca nimeni, oricat de bineintentionat ar fi,  nu poate sti exact ce simti in momentul in care realizezi ca esti mai aproape cu un pas de obiectivul propus.

    Continua !

    Procesul de motivare inseamna identificarea emotiei care este asociate atingerii obiectivului propus. Suntem construiti ca fiecarui eveniment sa asociem o emotie, un sentiment. Aceste emotii sunt cele care ne dau energia de a intreprinde o actiune, de a continua. De exemplu: sa spunem ca ceea ce te motiveaza este recunoasterea, sa-ti fie recunoscute rezultatele, atunci emotia care te face sa continui este cea simtita in momentul in care primesti felicitarile pentru rezultatele obtinute. Este important sa retii aceasta emotie (sa iti aduci aminte cum te-ai simtit in acele momente) pentru ca ea te va face sa continui, ea te motiveaza. Sa luam un alt exemplu: daca te motiveaza dorinta de recompensare sau altfel spus daca te motiveaza banii, retine ce ai simtit cand ai castigat primii bani din noua ta activitate, bucuria cu care i-ai cheltuit. De aceea este important sa retinem aceste emotii pentru ca ele te vor ajuta sa depasesti obstacolele ce vor aparea. Te vor ajuta in permanenta sa te automotivezi.
   Pentru ca automotivarea sa fie eficienta trebuie sa aiba un caracter continuu,  poti face aceasta in fiecare dimineata reamintindu-ti sentimentul simtit la momentul unui succes. Retraind la nivel emotional emotiile asociate unei reusite, emotiile negative cum sunt teama, frustrarea, vor fi inlocuite de emotiile pozitive traite la momentul acelui succes.


 Singurul/a care poate face ca

succesul

sa fie al tau esti TU!


 

     Pana data viitoare....


Spor si inspiratie

Alin Marian


2 comentarii:

  1. interesant articolul de ieri. felicitari! continua! insa, finule, trebuie sa-ti marturisesc faptul ca, desi nu merg la sala, eu am abdomenul plat, super plat! sa fii iubit si fericit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc pentru felicitari :) Nu tineam neaparat sa stiu cum ai abdomenul :)

    RăspundețiȘtergere