vineri, 18 noiembrie 2011

ESEC?


      Ideea acestui articol mi-a venit acum cateva zile cand eram intr-o librarie si plimbandu-ma printre rafturi, cautand ceva interesant de citit am vazut ca sunt o multime de carti care trateaza succesul si care ne invata cum sa avem succes : « Cum am devenit un vanzator de succes », «  Adu succesul in viata ta », « Obtine succesul in tzashpe pasi » si asa mai departe. Mi se pare un lucru foarte bun ca exista aceste carti. Cu totii ne dorim succesul, nu am auzit pe cineva care nu si-l doreste. Ne dorim sa avem succes in relatia cu partenerul/a in relatiile cu cei din jurul nostru, la job, iar lista poate continua.
     Suntem diferiti, avem caractere diferite si de aceea succesul este diferit de la individ la individ, este ceva personal.
     Ni se pare ceva normal sa ne dorim succesul, sa avem succes pentru asta cautam carti despre cum sa avem succes, le citim , aplicam sfaturile citite. Si ajungem sa avem succes.
     Vreau sa va intreb ceva : In viata exista numai succes ? Eu zic ca nu, exista si esec.
     Despre esec vreau sa vorbesc in acest articol. Pentru ca daca pentru succes ne pregatim (citm, muncim pentru a-l avea) si dupa o pregatire suficienta incepem sa-l intrezarim si sa stim ca urmeaza sa-l atingem, esecul vine pe nepusa masa, fara sa-l dorim si ne surprinde, de cele mai multe ori, nepregatiti.
     Este greu sa te pregatesti pentru esec si in acelasi timp sa muncesti pentru a avea succes, pare un nonsens de aceea mi se pare mult mai practic sa stim cum sa gestionam esecul atunci cand apare. Pentru a putea merge mai departe este necesar sa constientizam ca esecul este un fenomen uzual, cotidian ce apare in viata fiecaruia dintre noi.

     Va propun o abordare in 4 pasi a acestuia

 

     Recunoasterea 
     Mi se pare de bun simt sa ne dezvoltam capacitatea de a recunoaste esecul atunci cand ne intalnim cu el. Astfel evitam toate minciunile pe care ni le spunem singuri « nu este adevarat », «  trebuie sa se mai poata face ceva », « trebuie sa gasesc o solutie la problema asta » daca ramanem blocati in cautarea de raspunsuri la intrebari de genul asta, intrebari la care raspunsul este unul singur NIMIC. Evitam sa pierdem timp si energie cu arucarea vinei pe soarta, cautarea de vinovati sau de tapi ispasitori, stiu ca este mult mai usor sa dai vina pe altcineva oricine ar fi( partener/a, colaboratori, politicieni, Boc). Nu va disparea, va fi tot acolo. Daca recunoastem din timp ca avem de-a face cu un esec evitam sa pierdem timp si cel mai important sa ne creem frustrari.
  
     Sa-l acceptam
     Atat succesul cat si esecul sunt fenomene ce determina in noi emotii, succesul determina emotii care ne plac, sa le numim emotii pozitive, pe cand esecul provoaca emotii care nu ne plac, negative, si care ne creeaza disconfort. Ne simtim nervosi, frustrati si chiar speriati de ce urmeaza sa se intample. Si cat timp suntem invaluiti de astfel de emotii ne va fi foarte greu daca nu imposibil sa reactionam eficient si in interesul nostru, pana nu acceptam situatia si lasam sentimentele deoparte. Cu cat ramanem mai mult timp intr-o stare de anxietate emotionala, este imposibil sa ne evaluam obiectiv optiunile, sa ne constientizam greselile si sa actionam in mod constructiv.
   
Succesul si esecul sunt doua notiuni, stari as spune eu, opuse la fel cum este ziua si noaptea ; apa si focul. Si cum orice lucru din lumea asta are si ceva opus lui asa si succesul are esecul. Asa ca daca nu avem nicio problema in a accepta ca dupa zi vine noaptea si ne pregatim pentru ea si chiar gasim si lucruri placute de facut pe langa odihna de ce nu am face asta si in cazul esecului ?

   Evaluarea optiunilor si identificarea greselilor
   O evaluare obiectiva a optiunilor se face facand un pas in spate sau in lateral pentru a schimba perspectiva si a privi situatia din alt unghi.
   Un exemplu ar fi: in 1985  Donald Keough  presedintele Coca-Cola, a inlocuit formula de succes a bauturii cu o formula imbunatatita si noua, numita New Coke. Acest pas a fost un esec colosal. Consumatorilor nu le-a placut Noua Cola. Keough a acceptat repede faptul ca New Coke a fost un esec si s-a concentrat pe pasul urmator. La cateva luni dupa lansarea Noii Coca-Cola, acesta a retras-o de pe piata si a reintrodus vechea Cola. A urmat o aparitie televizata, in care acesta a declarat: "V-ati facut intelesi. Vreti inapoi formula originala si o veti avea".
    Vreau sa ma refer si la identificarea greselilor ca si evaluarea optiunilor  acestea difera de la caz la caz dar vreau sa va ofer un punct de vedere gasit in filozofia indiana iar mie mi se pare un lucru asupra caruia fiecare dintre noi trebuie sa reflectam.
    Aceasta filozofie indiana ce dateaza de pe la 1500 i.C spune ca omul pentru a avea o viata armonioasa trebuie sa aiba grija de cele trei directii ale vietii : Artha, Kama si Dharma.
      Artha reprezinta planul financiar ;
      Kama planul personal si social ;
      Dharma planul spiritual sau scopul vietii.
   
    Tot aceata filozofie spune si ca intre cele trei nu poate exista un echilibru perfect si chiar ar fi o greseala sa ne concentram pe atingerea unui echilibru perfect. Dar ca trebuie sa avem grija de fiecare din cele trei. Am incercat sa « traduc » intr-un fel cat mai « modern » aceste principii pentru ca ele au un sens filozofic. Pentru a ma face inteles mai bine sa luam un exemplu : un antreprenor isi dedica majoritatea timpului afacerii pe care o conduce(Artha) in felul acesta neglijadu-si familia(Kama) dupa un timp sotia il paraseste si ia copii cu ea. Putem spune ca personajul nostru a esuat ? Putem. De multe ori esecurile nu vin acolo unde suntem concentrati ci in alt segment al vietii noastre, acordand atentie fiecarui nivel din viata noastra putem evita acest lucru, iar aducandu-ne aminte de acesta filozofie putem identifica mai usor greselile.

   Continuarea
   Chiar daca am avut parte de un esec trebuie sa continuam; nu spun ca este usor sa facem asta. De aceea va propun sa privim esecul ca o oportunitate. Suna ciudat? Poate. Esecul este oportunitatea de a elimina toate greselile facute in trecut si de a ne invata lectiile.
 

   Incendiul de la fabrica lui Thomas Edison

  
   Pe 9 decembrie 1914, in cladirea unde se afla laboratorul lui lui Thomas Edison a izbucnit un incendiu care a mistuit aproape toata fabrica unde lucrau peste 7000 de oameni. Pagubele au fost estimate atunci la aproape 7.000.000 $, cam 151,164,300 $ in zilele noastre !!!
  Asigurarea pe care o avea Edison pentru cladire acoperea doar 2 milioane $ adica mai putin de jumatate din pagube. (cam 43.000.000 $ in zilele noastre).

  Cea mai mare parte din munca lui Edison de-a lungul vietii era in flacari. Stii care a fost prima lui reactie? Era 6 dimineata si-a chemat sotia si prietenii:

“Veniti repede, repede. N-o sa mai vedeti niciodata un foc asa mare in viata voastra!”
Un articol din ziarul de a doua zi detaliaza toata povestea inclusiv reactia lui Edison. Multumita Google avem disponibil in format pdf ziarul de atunci. Cititi aici tot articolul.
Ati citit bine Edison avea 67 de ani.

  Edison a mai trait inca 18 ani, a continuat sa inventeze lucruri de care ne folosim azi si a contribuit major la victoria SUA in primul razboi mondial deschizand fabrici pe banda rulanta. O fabrica de compusi chimici ce lua de obicei 9 – 12 luni pentru a fi deschisa, lui Edison ii lua intre 45 si 60 de zile. Adica mai putin de 2 luni. In total a patentat peste 1500 de inventii.
   Care e lectia importanta pentru noi?
   A doua zi dupa ce incendiul a fost stins Edison, uitandu-se la ruine,  a exclamat:
“Cea mai mare valoare in acest dezastru este ca toate greselile pe care le-am facut pana acum au fost mistuite de foc. Slava Domnului ca o putem lua de la zero”


   Pana data viitoare....




       Spor si inspiratie,
     

     Alin Marian