vineri, 25 noiembrie 2011

Emotii?

    Ti s-a intamplat sa ai o stare de apatie si sa te intalnesti cu o persoana ce radiaza de bucurie ? Sunt sigur ca raspunsul este da. Iar dupa cateva minute petrecute in compania respectivei persoane sa simti ca starea de apatie incepe sa se disipe si chiar sa incepi sa simti cum incepe sa te invaluie si pe tine un sentiment de bucurie ? Desi la tine nu s-a schimbat nimic, nu ai primit nici macar un telefon. Daca raspunsul tau este « DA » atunci citeste pana la final pentru ca astazi vreau sa-ti vorbesc despre emotii si despre cum ne afecteaza.
   

    Ce sunt emotiile?

    Sunt stari ce ne cuprind pe parcursul zilei, le avem mereu, fac parte din noi. Si totodata sunt o manifestare a gandurilor noastre. Gandurile provoaca emotiile ! Si asta inca din copilarie cand incepem sa devenim constienti de ele. Pe parcursul unei zile trecem de la o emotie la alta, de la un gand la altul, cateodata atat de repede incat nici nu ne dam seama. De cele mai multe ori nu simtim asta, chiar ni se pare normal, pentru ca suntem fiinte emotionale. Angrenate intr-un permanent schimb de emotii. Poate parea ciudat dar asa este. 

    Emotiile sunt energie. Iar noi ca fiinte suntem angrenati in acest schimb de energie dintre noi. Sa luam un exemplu : ajungi intr-o incapere in care cei aflati acolo au o stare de teama, iar la nici cinci minute incepeti si voi sa simtiti o stare de teama, de agitatie. Ti s-a intamplat? De ce se intampla acest lucru? Pentru ca emotiile sunt o manifestare a energiei, a energiei din noi.
       Emotiile si energia pe care o transmit radiaza, intra in contact cu cei din jur. Iar tu incepi sa
 simti emotiile pe care ei le transmit sau ceilalti pe cele transmise de tine.
     Emotiile se pot imparti in doua categorii, emotii pozitive: fericire, bucurie, incredere; si emotii negative: frustrare, apatie, ostilitate, neincredere etc. Emotiile pozitive sunt placute (nu mai trebuie sa spun asta), creeaza o stare de bine, fac atmosfera dintr-un spatiu sa fie placuta. Ar fi ideal daca s-ar intampla ca mereu sa simtim numai astfel de emotii, dar... nu se intampla mereu asa.
     
      De ce ?
Pentru ca mintea noastra pune “etichete” BUN/RAU  asa am fost educati sa gandim in termeni duali ( corect/gresit, bun/rau, etc) pentru asta nu este vinovata societatea contemporana, nu vreau sa deschid discutia despre cum este acest lucru, daca este ceva bun sau nu. Pentru mine a fost suficient sa stiu ca exista. Si ca datorita gandirii dualiste apar emotiile negative.
Sigur ai fost macar o data in una din urmatoarele situatii :
      -     ai plans cand ti-ai adus aminte de un eveniment neplacut din trecut;
-         ai mentinut o stare de apatie;
-         te-ai infuriat cand un coleg nu ti-a raspuns solicitarii asa cum te asteptai;
-         ai batut in retragere de teama sa fii respins;
      Toate cele de mai sus sunt manifestari ale diverselor emotii negative. Sunt provocate de faptul ca, noi, setati in acesta gandire dualista, pentru fiecare emotie traita creem una opusa ei, negativa( bucurie/tristete, incredere/neancredere etc)
      In asemenea situatii ce face diferenta intre noi, este modul in care alegem sa tratam aceste emotii. Sunt sigur ca ai trait emotii negative si din diverse motive ai incerccat sa le ascunzi, sa le respingi crezand ca daca le ignori vor disparea sau ca ai le depasesti o data cu trecerea timpului. Asta se intampla pentru ca mintea umana functioneaza in asa fel incat incearca sa scape de orice senzatie mai putin placuta din corp. Nu ne vom elibera de aceste emotii atata timp cat le opunem rezistenta. Un lucru caruia ii opunem rezistenta va dainui pentru simplul motiv ca prin rezistenta noastra il incarcam cu energie. Abordand astfel situatia nu vom face altceva decat sa transformam doar o parte a acelei emotii iar pe viitor acea emotie se va declansa din nou. Asta deoarece emotiile fie ele pozitive sau negative atrag alte emotii de acelasi fel. Altfel spus daca manifestam emotii negative vom atrage alte emotii negative, iar daca manifestam emotii positive vom atrage emotii pozitive. Reprimarea energiei este nociva pentru organism pentru ca in felul acesta creem blocaje care vor afecta curgerea armonioasa a energiei.  

      Ce putem face ?
      In primul rand trebuie sa ne creem starea de constienta, de prezenta, sa sesizam cercul vicios in care suntem. Sa constientizam ca nu suntem mintea noastra, totodata sa luam si decizia de a nu ne mai identifica cu ea, cu tiparele de gandire. In felul acesta ne va fi mai usor sa eliberam energia negativa a acestor  emotii ce apar din interior iar mintea nu ne va mai transmite teama ca nu stie ce va urma. Sunt de acord ca nu este cel mai usor lucru din lume sa manifestam numai emotii positive. Dar daca ai ajuns cu lectura pana aici inseamna ca simti nevoia de a schimba ceva la tine.
Asa ca daca vrei sa te eliberezi de acest tip de emotii este nevoie sa devii constient de tipul de gandire care le genereaza si in acelasi timp sa devii relaxat in ceea ce le priveste pentru a permite eliberarea energiei blocate.
     Intelegerea emotiilor si a aparitiei lor ajuta in orice domeniu al vietii tale. Te ajuta in viata personala pentru ca in felul acesta vei fi mai linistit si ii vei intelege mai bine pe cei din jurul tau.
     Subiectele ultimelor articole nu par a avea legatura cu denumirea blogului, te asteptai sa citesti despre vanzari, despre tehnici de vanzare ei bine articolul de fata are legatura cu vanzarea, poate cea mai mare legatura. Cum am mai spus, suntem fiinte emotionale iar toate deciziile pe care le luam sunt dictate de emotii. De emotiile provocate de situatia respectiva. Ca exemplu putem lua urmatoarea situatie : vrei sa cumperi un carucior pentru bebelusi. Te hotarasti asupra unuia, te hotarasti pentru ca iti place culoarea, forma, dotarile lui ( ca se intoarce, ca shimba scutecele singur, ca se nu mai stiu ce). Te-ai hotarat asupra lui pentru ca ti-a placut si nu iti poate plecea ceva decat daca acel lucru a creeat in tine emotia respectiva. Acum... ca ... emotia ti-a creeat-o produsul si beneficiile lui sau ca ti-a fost trensmisa de catre vanzator este altceva, subiectul acesta, « inducerea emotiilor » il voi trata mai pe larg intr-un alt articol.
Pana data viitoare....


   Spor si inspiratie
        Alin Marian








      

2 comentarii: